Att hosta är inte roligt. I många fall kan det vara både irriterande och till och med smärtsamt. Hosta, som inte är en sjukdom utan ett symptom, dyker ofta upp i samband med förkylningar då slemhinnorna blir irriterade. Detta leder i sin tur till att man hostar för att försöka få bort det slem som täcker luftvägarna. 

Det finns flera olika typer av hosta, men de vanligaste är torrhosta eller rethosta, samt slemhosta. Ofta brukar en förkylning börja med en rethosta och sedan gå över i en slemhosta i samband med att förkylningen försvinner. I vissa fall kan hosta vara ett tecken på andra, mer allvarliga sjukdomar som till exempel lunginflammation eller astma. 

Hur blir man av med hosta? 

Så vad kan man göra för att bli av med sin hosta i en snabbare takt? Kroppen kommer såklart att i sinom tid läka, och hostan kommer att avta, men om man vill påskynda processen finns det faktiskt en del hjälpsamma tips. Dessa tips ska vi dela med oss av i denna artikel. 

Det första och viktigaste tipset av alla är att vila. När kroppen är sjuk är det viktigt att ge den tid för att läka i lugn och ro. Om du fortsätter din hektiska vardag kommer det ta mycket längre tid innan du blir frisk och fri från din hosta. Sov mycket och håll dig varm. 

Om man enbart lider av hosta och snuva är det lätt att överanstränga sig. Detta eftersom man inte längre känner sig sjuk och går tillbaka till sin vanliga vardag, innehållande till exempel av långa jobbdagar och svettiga gympass. Försök att komma tillbaka till vardagen i en lugn takt istället för att kasta dig in i stressen. 

Huskurer mot hosta 

Det finns en mängd olika huskurer som faktiskt kan lindra besvären av hosta. Många av dessa kurer har en vetenskapligt bevisad effekt och kan vara värda att testa redan när du märker att hostan börjar smyga sig på. På så sätt har du möjlighet att lindra besvären redan innan hostan blommat ut ordentligt. 

Honung har en lenande effekt på halsen och kan därför vara ett utmärkt alternativ för dig som lider av rethosta. Dessutom har honugnen en positiv effekt på kroppens immunförsvar, vilket innebär att den kan hjälpa till att eliminera virus och bakterier. Ät honungen som den är i sin råa form eller ha honung i ditt te. 

Du kan även blanda honung med citronsaft och kokosolja för att skapa en riktig dundermedicin. Blanda allt i en behållare tillsammans med lite vatten och drick morgon och kväll. Detta kan lindra din hosta effektivt samtidigt som det hjälper kroppen att bli av med bakterier. Glöm inte bort att dricka mycket vatten när du är sjuk! 

Vitlök – extra bra vid influensa 

Vitlök är en växt som är antiseptisk, vilket betyder att den kan döda eller begränsa tillväxten av bakterier och virus i kroppen, inte minst på slemhinnorna. Därför är vitlök ett måste för den som vill bli av med sin hosta snabbare. Extra bra är denna växt för dig som lider av influensa. 

Ett tips är att koka upp vatten tillsammans med finmalen vitlök och sedan tillsätta några matskedar socker. När blandningen svalnat kan du dricka den flera gånger om dagen för att effektivt lindra dina besvär. Det kanske inte är den godaste huskuren där ute, men den fungerar verkligen för dig som vill bli frisk snabbare. 

Drick te i massor 

Te är inte bara varmt och skönt för halsen, det kan även ha effekter som kan hjälpa kroppen att bekämpa bakterier. Det finns teér som är extra bra om du lider av hosta, och nedan ska vi titta närmare på dem. Ha gärna i lite honung och citron i ditt te, men skippa mjölken då den är slembildande. 

Ett te som kan vara extra bra för dig som lider av hosta är te med anis. Denna ört kan inte bara behandla hosta, utan även halsont. Koka gärna ditt eget anis-te genom att mala ner anisfrön och koka upp med vatten. Sila bort de frön som finns kvar och drick flera gånger om dagen. 

Te på fikon är också en utmärkt huskur för den som vill bli kvitt sin hosta. Fikon har mängder av fördelar och innehåller flera ämnen som kan lindra besvär i samband med hosta. Använd färska fikon, skala dem och låt fruktköttet koka i vatten. Sila sedan bort fikonen och drick vattnet med lite honung. 

Läkemedel mot hosta 

Om du inte tror på huskurer kan läkemedel mot hosta vara något att satsa på. Som tur är finns det mängder av olika hostmediciner där ute, och vissa av dem är dessutom helt naturliga. Det finns både tabletter, brustabletter och flytande medicin att välja mellan. Nedan ska vi titta närmare på några olika varianter. 

Den mest kända medicinen mot hosta är flytande, det vill säga en oral lösning som du dricker när besvären är som värst. Denna kan vara extra bra att ta innan du går och lägger dig om du har svårt att sova på grund av hostan. Idag finns flytande hostmedicin både för slemhosta och för rethosta. 

Det finns även hostmedicin i tablettform, och istället för att vara till exempel slemlösande har denna medicin en effekt på själva hostreflexen. Detta kan också vara ett bra alternativ att ta på kvällen om man vill sova lugnt. Det finns mängder av olika hostmediciner att välja mellan idag. Det handlar bara om att hitta en som fungerar för dig. 

Vid långvarig hosta 

Om du plötsligt drabbas av hosta bör du först identifiera vilken typ av hosta det är. Oftast rör det sig bara om lättare förkylningar, men som vi nämnde ovan kan hosta även vara ett tecken på lunginflammation, astma eller KOL. Därför kan det vara bra att uppsöka läkare om du inte är säker på vilken hosta du har. 

Skulle det vara så att din hosta håller i sig i mer än 14 dagar bör du uppsöka läkare oavsett vad. Då kan hostan nämligen bero på någon sjukdom som kan behöva behandlas med antibiotika. Du bör även uppsöka vård om du får svårt att andas på grund av din hosta, eller om du börjar hosta blod. 

Undvik hosta – håll dig frisk 

Att vara sjuk och att lida av hosta är inte roligt. Det kan vara irriterande, smärtsamt och många får dessutom svårt att sova på grund av sin hosta. Om du vill förebygga sjukdom och hosta i framtiden – se till att ta hand om dig själv. Ät bra mat, rör på dig, håll dig varm och komplettera gärna med vitaminer.