Sushi är en av de största och viktigaste delarna i japansk matkultur. I japan äter de majoriteten av sina råvaror råa och kalla och fisk är en favorit då japan omringas av hav. Sushi är ett praktexempel på dessa traditionella rätter och har kommit att bli något som uppskattas lite extra i den västerländska världen. 

Hur började det här? Sushin kom till Sverige på 1970-talet när Toshiko Lee slog upp dörrarna till restaurangen Seikoen som var belägen i vår huvudstad Stockholm. Seikoen var Sveriges allra första japanska restaurang.. Snart började de även servera sushi. Varför vi tycker om sushi är troligen för att det är en sådan stor kontrast till vår västerländska husmanskost. 

Förberedelser 

Idag går det att köpa sushi av professionella japanska kockar runt nästan varje hörn. Om du är den kreativa typen som tycker om att testa nya saker kan vi glatt berätta att det är hyfsat enkelt att göra sushi själv. Fördelen är att variationerna är obegränsade och endast fantasin kan sätta stopp för smakerna. 

FISKEN. Innan du påbörjar tillagandet av sushin kan det vara bra att veta att det inte går att använda vilken fisk som helst till sushi. Enligt livsmedelsverket är det oerhört viktigt att du fryser in fisken innan du ska skära upp den och placera den på riskuddarna. Varför? Jo, för att eliminera eventuella parasiter. 

RISET. För att göra sushin krävs det ett speciellt ris, så kallat sushiris. Detta ris är klibbigare än vanligt ris och binder sig bra med vinäger och socker som ingår i processen. Sushiris går att inhandla i både lite större vanliga matbutiker men också hos asiatiska grossisthandlare. Vanligt ris är inte ett alternativ då det inte är formbart. 

Ingredienser 

För att göra sushirullar behöver du ett flertal ingredienser. Några basingredienser och några där du kan låta kreativiteten flöda och där reglerna är få. De basingredienser du kommer att behöva är nori (alger), vinäger, socker, salt, sushiris, en skål med vatten och en bambumatta. Det sistnämnda hjälper sjögräset att rullas ihop och bli så kompakt som möjligt. 

Rättens huvudnummer är självklart fyllningen till dina sushirullar. Fyllningen kan vara den klassiska, traditionella fisken i form av lax, krabba, räka eller tonfisk men det går också att göra en helt vegansk fyllning i form av grönsaker i alla dess former. Det går självklart att blanda både fisk och grönsaker för en perfekt rulle. 

Du bör också ha en blöt handduk till hands innan du ska börja göra dina rullar. När du väl påbörjar processen att göra sushin kommer skapandet av riskuddar att bli kladdigt. För att kunna göra den perfekta, önskade formen kan en handduk vara bra att ha nära till hands för att torka av dig på. 

Första steget 

Det första momentet är riset. Låt riset stå vilande i 30 minuter och koka sedan med lock i 15 minuter. Låt därefter riset vila i 15 minuter. Värm upp risvinsvinäger, socker och salt. Låt svalna. Lägg nu i blandningen i riset. Låt svalna, riset skall vara 37 grader när sushiprocessen sätts igång. 

Skär nu upp all fyllning du valt att använda dig av så att du har allt förberett. Eftersom du ska göra rullar är det viktigt att du skär formen så att den blir avlång och passar att enkelt rullas ihop. Gör till exempel gurkstavar istället för småbitar och långa, tunna skivor lax. 

Andra steget 

Nästa steg är att placera norin på bambumattan. Täck gärna bambumattan med vanligt plastfolie innan du börjar rulla, för att slippa träflisor från bambumattan när du senare ska rulla. Kontrollera att norin är bra innan processen sätts igång. En enkel regel att gå efter är att ju mörkare grön färg det har, desto finare är kvaliteten. 

Nu är det dags att skapa rullarna. Börja med att kolla risets temperatur, är det 37 grader och kladdigt har du lyckats. Ta upp en handfull mängd ris och pressa det försiktigt på norin. Tänk på att det är väldigt skört och bör hanteras varsamt. Torka av eventuellt ris som fastnar på händerna och fortsätt sedan att pressa. 

När du placerar riset på norin ska du täcka ungefär två tredjedelar av sjögräset och lämna en liten bit kvar uppe vid kanten. Detta är för att när det är dags att rulla ihop det så har du något att fästa den i, utan att fyllningen är i vägen och tar plats. 

Tredje steget 

Nu är det dags att placera fyllningen ovanpå riset. Fyllningen placeras långt ner på norin och ska placeras vågrätt. När du lägger på fyllningen är det viktigt att ta lagom mycket av allt så att det går att rulla ihop sedan. Ett bra tips är också att ta de tyngsta ingredienserna längst ner och sedan bygga uppåt. 

När du fyller din sushirulle är det viktigt att tänka på konsistensen och temperaturen av dina råvaror. Varför? Jo, för att detta inte får påverka risets struktur. Om du har avokado som fyllning som legat kyld och sedan ska skäras upp och placeras på riset får riset en stelare textur. Detta kommer resultera i mindre saftighet. 

Nu ska norin rullas ihop och det är nu viktigt att hålla fokus. Det är här som bambumattan med plastfolie kommer in i bilden. Ta tag i bambumattans kanter och börja försiktigt rulla den över sjögräset. Tryck lätt längs med sjögräset och ha i åtanke att det är väldigt skört. Här gäller det att ha lite fingertoppskänsla. 

Rullningen fortsätter 

Fortsätt rullningen med hjälp av bambumattan och tryck till hela tiden för att få ett så kompakt resultat som möjligt. Fortsätt rulla med hjälp av mattan. Efter varje rullning ser du till att pressa ihop rullen tajt så att fyllningen håller ihop. Rulla tills allt är inuti rullen och tryck till en sista gång. 

Nästa steg efter detta är att ta lite ljummet vatten på den kant som blev kvarlämnad när riset placerades på norin. Placera en lite mängd av vattnet på kanten och tryck försiktigt ihop den med väggen av sushirullen. Låt rullen ligga tills det är dags för servering. Försök att lägga den mörkt och svalt. 

Sista och fjärde steget – att skära upp rullen 

När det är dags för servering är självklart målet att få till så jämna bitar som möjligt. Hur gör man detta? Börja med att skära rakt igenom rullen i mitten med en vanlig kökskniv. Detta gör det enklare att få jämna skivor sedan. Skär sedan centimeter tjocka skivor. Servera med soya, wasabi och inlagd ingefära. Voila, klart!