Vi har väl alla stått där någon gång, med en blodfläck på ett av våra favoritplagg och den hopplösa känslan av att det aldrig kommer gå att få bort fläcken. Men det behöver inte vara så hopplöst. Det finns massor av tips att testa och stor chans att du faktiskt får bort blodet. 

Det allra vanligaste tipset är att spola fläcken i kallt vatten eller rent av lägga den delen av plagget som fått fläcken i blöt i kallt vatten. Det är viktigt att vattnet är just kallt, är det varmt kan blodproteinet stelna och istället fastna i tyget. Efter det kalla vattnet sägs det hjälpa att hälla salt på fläcken. 

Husmorsknep 

Ett husmorsknep som anknyter till det allmänna tipset om kallt vatten handlar om att låta ditt plagg ligga och dra i en kall koksaltlösning. Både salt och vatten alltså, fast enligt det här tipset ska det vara blandat. Att göra koksaltlösning är enkelt, du behöver bara koka upp vatten med salt så att saltet löser sig. 

Ett annat tips är att du kan spraya med hårspray på din fläck och sedan tvätta plagget i tvättmaskinen på ett program där vattnet förblir kallt. Det sägs fungera jättebra, men det är tveksamt om du ska prova det på plagg som är av fina material eller av andra anledningar är ömtåliga. 

Går det inte att ta av dig plagget (du kanske är bland folk och utan ombyte) är tipset att försöka suga upp så mycket som möjligt av blodet till exempel med en servett. Beroende på var fläcken sitter kan du även försöka dutta på lite kallvatten, men förmodligen är det bättre att du väntar tills du kommer hem. 

Intorkade fläckar 

Har blodet hunnit torka in i plagget är läget lite sämre än om du kan göra något direkt, men det är inte alls kört. Du kan blötlägga plagget i kallt vatten några timmar innan du tvättar det i maskin och du kan gärna hälla salt i vattnet också. Efter blötläggningen kan plagget tvättas som vanligt i varmt vatten. 

Ett enkelt medel för fläckborttagning kan du skapa med hjälp av bikarbonat. De enda två ingredienserna du behöver då är bikarbonat och vatten. Du ska ta två matskedar bikarbonat och en matsked vatten, blanda ihop det till en smet och lägga det på fläcken. Låt det vila så i cirka en halvtimme. 

När halvtimmen gått ska du försöka få bort det mesta av smeten genom att försiktigt trycka på fläcken med en våt handduk, servett eller liknande. Gnugga inte, tryck bara. Det gör inget om lite av smeten är kvar. När du gjort det kan du kan du tvätta ditt plagg på ett vanligt tvättprogram. 

Tvål, såpa, tvättmedel, diskmedel 

Har du inte bikarbonat hemma finns det en rad andra tips om vad du kan använda för att lösa upp fläcken. Såpa eller flytande tvättmedel tycker många fungerar bra, liksom flytande tvål eller diskmedel. Du ska då först skölja fläcken i kallt vatten och efter det gnida in fläcken med till exempel diskmedel. 

Låt det ligga så en stund. Förhoppningsvis blir fläcken upplöst och går bort när du sköljer plagget i kallt vatten igen. Är fläcken inte helt borta kan du återupprepa att skölja plagget och gnida in fläcken med tvål, såpa, diskmedel eller tvättmedel. Hjälper det inte trots att du upprepar behöver du skaffa ett riktigt fläckborttagningsmedel. 

Produkter och kemiska lösningar 

Verkar inte husmorsmetoderna vara något för dig? Du behöver inte drabbas av panik, det kan vara möjligt att få bort fläcken ändå. Det kan till och med vara så att det går ännu bättre med något av de modernt utvecklade medel som finns för fläckborttagning. Är plagget vitt kan du till exempel använda klorin. 

Ett annat medel du kan använda för att bleka är väteperoxid. Kemikalier är inte det mest miljövänliga du kan ta till, men ibland finns det inget annat som hjälper. Använder du bara kemikalier i undantagsfall kan det vara försvarbart, det är trots allt inte speciellt miljövänligt att slänga kläder och skaffa nya heller. 

Ofta finns det dock något annat som hjälper. Innan du tar till kemikalier kan du prova husmorsknep, och om de inte hjälper kan du testa fläckborttagningsmedel. Det finns flera olika märken som är kända för att kunna ta bort nästan vilka fläckar som helst, även blodfläckar. Vanish är ett av de mest kända. 

Har du använt varmt vatten på din fläck? 

Har du spolat ditt plagg i varmt vatten istället för kallt eller har du slängt det i tvättmaskinen och hoppats att fläcken skulle försvinna? Med lite tur försvann den med hjälp av tvättmedlets egenskaper men risken är stor att du bara förvärrade problemet. Blod och varmt vatten är ingen särskilt bra kombination. 

Orsaken till det är att blod kan koagulera. Egentligen är det en bra egenskap eftersom det är vad som gör att blodet stelnar i sår, istället för att bara fortsätta rinna. Men är blodet på kläder och inte i ett sår vill du inte dra igång den effekten, vilket är precis vad varmt vatten gör. 

När blodet väl stelnat i klädernas fibrer är det svårt att få bort. Klorin kan hjälpa eftersom det bleker, möjligen kan också annat fläckborttagningsmedel fungera, men det finns inga riktigt bra tips för att få bort blodfläckar från kläder som redan tvättats. Grundregeln är att inte tvätta plagget i varmt vatten förrän blodet är borta. 

Husmorsknep eller färdiga produkter – vad är bäst? 

I stor utsträckning är det en smaksak huruvida husmorsknepen eller de färdiga fläckborttagningsmedlen är bäst. De färdiga produkterna är för det mesta mer effektiva, men de är också dyrare och för det mesta mindre miljövänliga. I husmorstipsen ingår det billiga produkter som du nästan alltid har hemma, som vatten, salt, tvål och diskmedel. 

Husmorstipsen kräver mer tålamod och tid, du kan behöva upprepa behandlingen flera gånger innan du fått bort fläcken, men är det ett plagg du tycker om kan det vara värt din tid. Är du osäker på om metoden fungerar kan tiden det tar bli en förlängd period av stress och då kanske det inte är värt det. 

Tänk efter först 

Det viktigaste är nog ändå att inte drabbas av panik. Om du lyckas ta ett djupt andetag, tänka efter och läsa om lite olika tips, är det mycket bättre än om du springer iväg och spolar ditt plagg i varmvatten av ren stress. Du behöver inte bryta ihop, förmodligen kommer ditt problem gå att lösa.