Salsa utvecklades från den afrokubanska rumban och dansas till salsamusik. Dansen har länge varit populär i Latinamerika men är i dagsläget ett globalt fenomen. Man dansar oftast i par, förare och följare. Traditionellt är män förare och kvinnor följare, dock har rollerna blivit ombytta under senare tider och i dagsläget är det inte ovanligt att kvinnor för. 

De finns många olika stilar inom salsan och för den som är ny kan dansen se väldigt komplicerad ut men har man rätt lärare och håller sig motiverad kan man till slut bli en riktigt bra dansare. När man vill börja med salsa kan det vara bra att först titta på när andra dansar. 

Ta en kurs 

Om du vill börja dansa salsa är det första steget att ta en danskurs. Under danskursen får du lära dig grunderna i dansen och du får testa på att dansa med olika människor. På så sätt börjar du bekanta sig själv med rytmen och stegen, samtidigt som du börjar utveckla en dansvana. 

Förare och följare har lite olika saker att träna på. Föraren måste träna på att att leda (föra) bra, och följaren måste träna på att följa. Eftersom var och en har sin egen stil är det bra att dansa med olika personer. På så sätt undviker man att bli van med att dansa med en och samma person. 

På många dansskolor brukar lärarna låta eleverna filma dagens koreografi för att kunna titta tillbaka eller öva själva hemma. På så sätt kommer man ihåg koreografin och kan även blicka tillbaka och se hur lärarna utförde rörelserna. Youtube är också ett bra verktyg att använda sig av om man vill kolla upp ett steg man tycker är svårt. 

Lyssna på salsamusik 

Utan musiken finns det ingen dans. Salsamusiken har väldigt många instrument och för den som är ny kan det vara svårt att förstå i vilken takt man ska ta stegen. Det finns olika typer av salsamusik och det enda sättet att lära sig är att lyssna på så många olika låtar som möjligt. 

Ett bra sätt att öva på är att sätta på musik och dansa framför spegeln. Ett extra bra tips som passar både nybörjare och erfarna dansare är att räkna i takt till musiken. Det är enkelt, man behöver endast räkna från ett till åtta. Utmaningen är dock att ta steget i rätt tid och att hålla rätt takt. 

Fråga gärna dansläraren eller andra erfarna dansare om tips på hur man håller takten när man dansar och hur man dansar till låtar med snabbare tempo. Det är viktigt att ha en bra teknik när man dansar salsa och för att dansen ska se snygg ut måste man känna till musiken och dess takt. 

Dansa socialt 

För att lära sig dansa salsa måste man inte ta en danskurs. De finns de som lär sig genom att enbart dansa socialt. Uttrycket att dansa socialt betyder att man går ut på en tillställning för att roa sig och dansa. Den sociala dansen brukar oftast kosta en liten summa, men kan även vara gratis ibland. 

Det finns inga regler för hur man dansar socialt, men man brukar dansa med en och samma person tills låten är slut. Självklart har man möjlighet att dansa till fler låtar om man vill. Att dansa socialt är ett bra sätt att utveckla sig på inom salsan eftersom man får mycket praktisk erfarenhet. 

Olika typer av salsa 

När man bestämmer sig för att börja med salsa måste man välja vilken typ av salsa man vill dansa. Det vanligaste typerna av salsa är kubansk salsa och linjesalsa. Erfarna dansare har lätt att behärska en annan stil om de redan kan grunderna, men nybörjare bör hålla sig till samma stil till en början. 

Den kubanska salsan kommer från den afrokubanska dansen och har mer isolationer och höftrörelser. Till skillnad från linjesalsa dansar man runt om sin partner. Fotarbetet är relativt enkelt, men däremot är det väldigt mycket fokus på rörelserna i kroppens överdel. Det krävs att följaren är väldigt flexibel i sina armar och att föraren vågar visa upp sig själv. 

Linjesalsa skiljer sig från den kubanska salsan på så sätt att föraren för följaren på en linje istället för att man dansar runt om varandra. För att byta plats på dansgolvet gör man ett steg som kallas för “cross-body lead”. Linjesalsan är väldigt fartfylld, stämningsfull och sensuell i jämförelse med andra stilar. 

Utmana dig själv och ha kul 

För att utvecklas inom dansen är det viktigt att alltid försöka utmana sig själv. Alla dansare har någon gång stött på nya steg som de tyckt verkar svåra och komplicerade att lära sig, men med lite övning, träning, och tålamod, så lyckas de tillslut. Det är viktigt att komma ihåg att ingen är ett proffs från början. 

När man har gått klart en grundkurs och känner sig säker på alla turer, kan det vara bra att fortsätta till nästa nivå. Grundkurserna är väldigt simpla och innehåller dans på en grundnivå. Att fortsätta till nästa nivå är både ett sätt att utmana sig själv samtidigt som det ger chans till fortsatt utveckling. 

Det viktigaste är inte att utvecklas snabbt inom dansen, utan att man har kul på vägen. När man dansar med sin partner måste man tänka på att le, ha ögonkontakt och självklart att man dansar som ett team. Dans är en form att uttrycka sig på – om man har tråkigt syns det i sättet man dansar på. 

Stegen 

Grundsteget i salsa kallas för basic step. Föraren börjar med vänster fot framåt, vilket betyder att följaren börjar med höger ben bakåt på ett. På två tas höger ben tillbaka till grundposition, innan man tar ett steg framåt med höger ben istället. Man tar stegen på samma sätt som om man skulle marschera. 

En basic turn görs i princip på samma sätt som grundsteget (basic step). Skillnaden är att man som förare istället vänder sig när du ska ta höger ben framåt. Det är viktigt att inte glömma att flytta tyngden varje gång man byter ben. När man flyttar tyngden får man fram de höftrörelser som kännetecknar salsan. 

Börja lära dig salsa 

Om du vill börja med salsa bör du ta steget och anmäla dig till en nybörjarkurs. För att utvecklas inom dansen kan det vara bra om man tidigt börjar att dansa socialt så ofta som möjligt. Eftersom alla dansar olika, är det bra att dansa med så många som möjligt. Det viktigaste är dock alltid att ha kul!