Hicka är något som de flesta personer någon gång har upplevt, både vuxna och barn. Har du hicka en längre stund kan det bli väldigt irriterande och ibland göra lite ont. Varför får vi hicka? Vad är det egentligen och kan vi göra något för att sluta hicka? Det finns många teorier och tips på detta. 

Hicka innebär att muskeln i nedre delen av magen, diafragman, får sammandragningar. Varför det sker är inte helt klart men det finns en hel del teorier om varför vi får hicka. I de flesta fall går det över efter ett par minuter men skulle det fortsätta en längre tid finns det tips på vad du kan göra. 

Orsaker till hicka 

Hicka kan starta nästan när som helst men det finns ett antal orsaker som kan trigga igång hickan; mat som är starkt kryddad samt att du äter och dricker för snabbt är de vanligaste anledningarna. Andra orsaker kan vara alkohol eller att du är stressad. Det finns till och med vissa läkemedel som kan trigga igång hickan. 

Har du en jättebesvärlig hicka kan det även bero på vissa sjukdomar. Framförallt sjukdomar i lungorna, hjärtat och magsäcken. Det här är dock väldigt ovanligt men om du har haft hicka under en längre tid och inget hjälper kan det vara en bra idé att prata med en läkare om vad som sker. 

Oftast dyker hickan upp lite när den själv vill och även fast det kan vara jobbigt brukar den sluta efter en liten stund. Skulle det fortsätta flera minuter finns det tips på vad du själv kan göra för att sluta hicka. Här nedan kan du läsa om några av de olika tipsen. 

Vad du kan göra själv för att sluta hicka 

Hur bra dessa tips fungerar är olika från person till person. Du får helt enkelt prova dig fram för att se om något av dessa alternativ fungerar för dig. Det är inte vetenskapligt bevisat utan endast olika saker som har fungerar tidigare för vissa personer. Börja alltid med att vänta ett par minuter när hickan har börjat. 

Om det inte slutar efter ett par minuter kan du testa att dricka ett glas kallt vatten, vilket ibland kan hjälpa. Du kan även dricka från den andra sidan av glaset samtidigt som du står i en framåtböjd position. Ett annat tips är att du håller andan en stund och sväljer några gånger. 

Ifall du redan har provat dessa förslag och inget av dem fungerar för dig kan du testa att andas i en papperspåse. Fungerar inte det heller finns det ett antal mer ovanliga tips på vad du kan göra. Det finns ett flertal personer som har kommit på mer unika sätt att bli av med hickan på. 

Fler tips på vad du kan göra 

Det finns flera ovanliga tips på vad du kan göra. Ett av de mer vanliga tipsen som många brukar prova på är att be en kompis eller familjemedlem att skrämma en. Vissa säger att det går att bota hickan när man biter i en citron och andra säger att man ska dricka vatten och dra i vänstra öronsnibben. 

Under åren har det dykt upp mer och mer tips på vad du kan göra för att bli av med hickan snabbare men något direkt botemedel finns inte. Många gånger går det över efter en stund eller efter att du dricker ett glas kallt vatten. Prova dig fram och se vad som fungerar för dig. 

Att söka vård för hicka 

Hicka är i de allra flesta fall helt ofarligt och går över snabbt. Skulle det inte gå över efter en stund kan du testa några av tipsen som vi nämnt här ovan. Fungerar inget av tipsen och hickan inte går över kan du prova att sitta och försöka slappna av genom att andas djupt. 

Hur lång tid ska du vänta innan du söker hjälp? Det är något du får avgöra själv. Har du jättebesvärlig hicka under en längre tid kan du börja med att ringa sjukupplysningen och be om råd. Det brukar rekommenderas att du söker vård om du har haft hicka i fler än ett par timmar. 

Om du har hicka ofta, till exempel flera gånger i veckan, kan det också vara en bra idé att prata med en läkare och se om det finns en mer allvarlig orsak till varför du hickar så ofta. Sjukdomar som ger hicka är dock väldigt ovanliga så det finns ingen anledning att oroa dig. 

Vad händer egentligen i kroppen vid hicka? 

Hicka är väldigt enkelt att identifiera. Det kan börja nästan när som helst och innebär att diafragman drar ihop sig. Sammandragningen får dig att göra en kraftig inandning och därmed hickar du. Ljudet från hickan sker när stämbanden stängs i struphuvudet. Det går inte att påverka diafragman och därmed ljudet, så allt du kan göra är vänta. 

Även fast hicka oftast är helt ofarligt kan det många gånger bli jobbigt, framförallt om du har hicka en längre stund. Vissa kan tycka det är småroligt när man hickar och det låter högre än vanligt. Så länge du inte hickar under en längre tid och det inte gör ont kan du känna dig lugn. 

Det finns de personer som har haft hicka i flera år och även fast det är helt ofarligt kan det bli väldigt jobbigt när varken de själva eller läkare har kommit på orsaken till varför de hickar hela tiden, samt att det inte finns något botemedel att ta till. Läs om den längsta hickan någonsin här nedanför. 

Den längsta hickan 

Den längsta hickan som dokumenterades i Guinness rekordbok år 2010 sägs ha pågått i 68 år. Charles Osborne hade hicka i nästan hela livet. Det sägs ha börjat år 1922 och fortsatt i hela 68 år. När hickan startade hickade han runt 40 gånger varje minut och mot slutet minskade det till hälften. 

Det uppskattades att Charles hickade runt 430 miljoner gånger under de år han hade hicka. När han blev av med hickan levde han ett bra liv i cirka ett år innan han gick bort. Det finns andra som också har haft hicka under en längre tid men vad vi vet finns det ingen som har slagit Charles Osbornes rekord. 

Sammanfattning 

Hicka är något som alla får någon gång i livet. Det är oftast ofarligt och går över efter några minuter. Det finns inga botemedel mot hicka men det finns en hel del tips på vad man kan göra. Det bästa och vanligaste tipsen är att dricka ett glas vatten. Fungerar inte det är det bara att testa något annat.