Mängden program i din dator kan göra den seg. Därför rekommenderas du att då och då avinstallerar onödiga program som du inte längre använder. Det kan även vara så att vissa program har tillkommit med andra installationer och lagts in per automatik. Nya datorer levereras även med förinstallerade program som du kan ta bort. 

Windows har ett eget verktyg för att avinstallera program men även de flesta program har en medföljande funktion för avinstallation. Det finns även tredjepartsmjukvara som tar bort program effektivt, särskilt sådana som inte går att hitta med traditionella sätt. I denna artikel kommer vi gå igenom hur du avinstallerar program som du inte längre behöver. 

Hur du avinstallerar ett program i Windows 

Alla versioner av Windows har någon slags funktion för att avinstallera program och även om det kan se lite olika ut hur du tar dig dit ser grundfunktionen ganska lik ut, oavsett vilken version du använder. I ett svenskt Windows går du till “Program” som hittas under Kontrollpanelen. Där kan du välja att avinstallera alla program som hittas. 

Windows listar alla de tillgängliga programmen som är installerade på datorn i en överskådlig vy, detta för att du ska kunna klicka på de på alternativ som du vill avinstallera. Du klickar helt enkelt på “avinstallera” under titeln av programmet i fråga och sedan sköter Windows resten. Detta är det enklaste sättet. 

Du kan även få frågan om du vill spara inställningar för programmet som du tar bort. Detta kan vara bra för dig som vet att du kommer installera om det någon gång i framtiden. Det kan exempelvis röra spel eller liknande och då kan det vara smidigt att ha kvar sina inställningar. 

Windows ser olika ut beroende på version 

Windows finns i flera olika varianter och de har släppts allt eftersom de har utvecklats av Microsoft. De tidigare versionerna var enklare på flera sätt men de nya varianterna innehåller många uppdateringar och förbättringar. Vissa användare tycker dock om gamla versioner av Windows, framförallt av visuella anledningar. Du kan även välja att byta utseende tack vare tredjepartsprogram. 

Många användare tycker att Windows 10 är svårnavigerat men du kan faktiskt ändra utseendet på denna version så att den ser ut och fungerar precis som exempelvis Windows 7 eller Windows 8. Detta gör många för att det är enklare att navigera och hitta till olika funktioner, till exempel hur man tar bort program. 

Ett tredjepartsprogram som fungerar på detta sätt heter Classic Shell. Efter att du har installerat programmet får du en likadan startmeny som i Windows 7. Detta underlättar för dig som inte är van att navigera i nyare versioner av Windows och för dig som letar efter verktyget för att avinstallera program. Installationen är dessutom smidig och enkel. 

Tredjepartsprogram för att avinstallera mjukvara 

Du hittar även många program som hjälper dig att avinstallera program som inte går att ta bort via Windows. Du kan även ha program installerade som inte dyker upp i listan av program på din dator. Genom att använda mjukvara som exempelvis Revo Uninstaller Pro kan du ta bort alla spår av installerad mjukvara. 

Mjukvara som denna tar även bort andra saker, såsom cachefiler, temporära filer samt webbhistorik. Du kan även ställa in den att endast ta bort det du vill att den ska ta bort. Då får du mer kontroll över din dator rent generellt. Det finns en hel uppsjö av liknande program så hitta ett som passar dig. 

Avinstallera program för att snabba upp datorn 

Om du har väldigt många program installerade på din dator är det bra att ta bort några av dem, särskilt om du inte använder dem. Onödiga program tar bara upp plats på hårddisken, vilket du givetvis inte vill. Genom att ta bort oönskade program kan du frigöra utrymme och även städa upp ditt skrivbord. 

Skrivbordet i Windows innehåller flera ikoner som möjliggör snabbare uppstart av de program som du använder mest, det är bara onödigt att ha många program liggande på skärmen. Särskilt om du inte använder dem. Det gör det även svårare för dig att navigera bland dina favoritprogram. Det kan dessutom göra att det ser rätt rörigt ut. 

Datorn blir dessutom snabbare om du tar bort program som tuggar i bakgrunden. Det du ofta missar är att många program startas när du sätter igång datorn. Även om de inte syns på skärmen kan de ha en bakgrundsprocess som snor åt sig minne och processorkraft. Detta är enbart onödigt och värt att slippa. 

Program som tar bort oönskade program 

Oönskade program som malware, virus eller andra elakartade mjukvaror kan ställa till det för dig. Om du vill avinstallera dessa hjälper det oftast inte att använda dig av Windows egna program. Många oönskade program syns i listan av program även om du tar bort dem, detta beror på att de ominstallerar sig på egen hand. 

För att ta bort dessa program kan du använda dig av exempelvis Spybot Search and Destroy, vilket är ett program som söker igenom och eliminerar oönskad mjukvara. Den tömmer även temporära filer och andra onödiga filer som inte längre behövs. Du kan ladda ned en gratisversion av programmet på nätet via deras hemsida. 

Du hittar många liknande program på nätet. Vi rekommenderar att du går igenom din dator grundligt minst en gång i månaden för att söka igenom den. Du kan även använda antivirusprogram för detta men tredjepartsprogram är särskilt utvecklade för att avinstallera oönskade program från grunden. Då stör de dig inte längre och försvinner för gott. 

Antivirus 

Ett antiviruspogram är mjukvara som är skapad för att eliminera skadliga program och koder som kan sno dina personliga uppgifter. Windows har ett eget antivirusprogram i de nya versionerna men du kan även välja att använda ett eget. Du hittar flera gratisvarianter online men du kan även betala för ett fullgott skydd. Allt kan dessutom skötas via nätet. 

Det finns en hel uppsjö av antivirusprogram idag. Några av de mest populära heter Avast, Antivir och Norton antivirus. Det viktigaste är att du fokuserar på att ha ett bra antivirusprogram istället för att att haka upp dig på vilken av dem du vill använda. Ett antivirus skyddar din dator från många skadliga situationer. 

Sammanfattning 

Som du märker finns det flera olika sätt att avinstallera program i Windows. Du kan använda deras egna programvara, tredjepartsprogram, program som eliminerar malware eller ett antivirusprogram som tar bort virus och skadlig kod. Du kan även byta utseende på ditt Windows så att det påminner mer om en äldre version. Det kan göra det enklare att hitta programmen.