Att svettas är normalt men när det börjar handla om överdriven svettning kan det bli ett stort problem i din vardag. Kroppen använder svettning för att rengöra sig från gifter och annat orent i din kropp och när du rör på dig svettas kroppen för att kyla ner sig. Du svettas som mest när det är varmt ute. 

Andra orsaker till svett är hård träning, även inne i kalla utrymmen, samt nervösa känslor eller stress. Om du vill undvika att svettas finns det många olika sätt att gå tillväga. Dessa kan exempelvis vara användandet av deodorant, eller antiperspiranter som de också kallas. Du kan även använda olika huskurer för att undvika svettningar. 

Deodorant 

En deodorant används för att vi ska lukta gott en längre stund, samt för att undvika svettning framförallt i armhålorna. Att svettas mycket kan bli jobbigt i din vardag, speciellt om svettfläckarna syns genom dina klädesplagg, särskilt när det är väldigt varmt ute. Detta är en anledning till varför vi använder deodorant. 

En deodorant luktar inte bara gott utan den täcker även för svettkörtlarna som orsakar svettningar. På så sätt fungerar de även som en antiperspirant. Du kan applicera deodorant antingen via spray eller olika roll-on-varianter. Du kan även hitta olika krämer som fungerar som deodorant. Dessa är väldigt effektiva för ett vardagligt bruk. 

Överdrivet användande är dock inte att föredra då det snarare kan skapa fler problem. Det bästa är att identifiera orsaken till varför du svettas och sedan eliminera det istället. Deodoranter kan även skapas på egen hand och du kan använda en huskur för att göra en egen. Dessa är ofta skonsammare än de du köper i affären. 

Normal eller överdriven svettning 

Om du svettas normalt har du inga bakomliggande orsaker till varför du svettas, utan det sker helt naturligt när det är varmt eller när du tar ut dig vid en idrottsaktivitet. Om du däremot har överdriven svettning kan du förhindra det med några enkla knep. Börja med att inte tänka på det. 

Ju mer du tänker på att du svettas, desto värre blir det. Detta gäller i regel de flesta människor. Det bästa sättet då är att skifta tankarna på andra saker. Du kanske har mycket att tänka på, välj då istället ett annat ämne och fokusera på det. Detta minskar dina svettningar omedvetet. 

Du bör även ha med dig vatten vart du än går, eftersom det hjälper dig från att bli uttorkad. När du svettas mycket behöver du återfå vätskebalans i kroppen och då är det ett utmärkt alternativ att ha med sig vatten i en flaska. Tänk också på att svetten torkar när du kommer in till en svalare plats. 

Nyttiga tips för att sluta svettas 

Om du undviker koffein kan du minska mängden svettningar, och du kommer att känna dig lugnare. Du hittar koffein i många olika drycker och det är alltså inte enbart kaffe som kan vara boven. Det kan röra sig om energidrycker, läsk och annat. Försök att främst hålla dig till juicer eller vatten. 

Ett annat användbart tips är att använda lösa plagg som inte sitter åt. Detta låter dina porer andas på ett bättre sätt. Svetten rinner också av mer mot kroppen än att det fastnar i plagget, vilket är ett bättre alternativ, särskilt för de som inte vill att svettfläckar ska synas på plaggen. 

Drycker som hjälper mot svettning 

Om du dricker te som är gjort på olika örter kan det minska svettningar, särskilt de som innehåller salvia. Dessa drycker förhindrar perspiration och salvia innehåller magnesium och B-vitamin, vilket hämmar överstimulering av svettkörtlarna. Gör inte drycken för stark och drick det enbart några gånger per dag eftersom det är relativt starkt. 

Det finns givetvis även olika sportdrycker som hjälper till att återfå rätt vätskebalans i kroppen. Genom att dricka drycker med mycket elektrolyter får du i dig alla de ämnen du behöver för att kroppen ska hamna i balans. Elektrolyter innehåller salter och andra ämnen som är viktiga för kroppens funktioner. Du kan även köpa vätskeersättning. 

Grapefrukt eller tomatjuice är också att föredra om du svettas eftersom det kan hjälpa att reglera kroppstemperaturen. Att dricka mycket vätska överlag är alltid viktigt när det gäller svett. Försök dock att inte tänka för mycket på detta, utan drick när du är törstig. Du bör även dricka mer än vanligt när det är varmt. 

Förhindra svettlukt 

Även om svett kan vara jobbigt är det en del av våra liv oavsett om vi vill eller inte. Du kan själv göra mycket för att förhindra exempelvis lukten av svett. Förhindra dålig lukt med en dusch, med deodoranter eller med olika sorter av puder som är skapade för det specifika ändamålet. 

Ha alltid på dig rena kläder och raka dig under armhålorna för att förhindra uppkomsten av bakterier. Lukten av svett dyker upp när den kommer i kontakt med bakterier och det är bäst att eliminera möjligheten innan den uppstår. Försök undvika syntetiska material i dina klädesplagg och välj plagg av bomull eller siden. 

Ha alltid med dig en deodorant som du kan använda vid behov så att du kan fräscha till dig genom ett kort toalettbesök vid lämpliga tillfällen. Undvik att sitta vid fönster där solen ligger på hela dagen eftersom detta kan värma upp området mer än nödvändigt. Använd även en fläkt eller air-condition om detta finns tillgängligt. 

Vi svettas naturligt 

Även om denna artikel handlar om hur du ska undvika att svettas är det faktiskt ett helt naturligt sätt för våra kroppar att rengöra sig från bakterier och gifter, samt kyla ner sig vid hård ansträngning. Genom att syssla med idrott kan du svettas på ett mer naturligt sätt och dessutom stressa mindre. 

Stress är en stor faktor i våra liv, särskilt för de som arbetar eller studerar på daglig basis. Då är det lätt att börja svettas och det bästa sättet att förhindra svett orsakad av stress är att bli mindre stressad. Detta kan du göra via träning, vilket på sikt gör att du blir mindre stressad. 

Sammanfattning 

Att svettas kan vara obekvämt men det är en del av våra kroppsliga funktioner. Det hjälper oss bland annat att kyla ner vår kroppstemperatur när vi blir varma. Det finns även flera andra orsaker till svettningar. Du kan eliminera flera av dem via antiperspiranter, träning och klädesplagg. Lycka till och kom ihåg att använda dig av våra knep!