Fortnite är ett spel som tagit spelvärlden med storm och det finns tillgängligt till de flesta enheter och spelkonsoler som du kan tänka dig. Spelet går ut på att du släpps av från en flygande buss till en ö och av 100 spelare som hoppar ut finns det bara en vinnare som klarar sig. 

Det är dock inte enbart andra spelare som du måste akta dig för, det finns en storm i spelvärlden som hela tiden avgränsar banan. Du kan bli beskjuten när som helst och det är väldigt viktigt att du hittar någonstans att gömma dig, utrustning och vapen att bära på, samt en bra anfallsplats. 

Tillgängliga enheter 

Fortnite kan spelas via Xbox, Playstation, dator eller iPhone. Det finns även en betaversion för Android men den är inte helt färdigutvecklad, vilket kan försvåra spelet för de som använder operativsystemet. I sinom tid kommer det dock lanseras även för Android och tills dess kan du spela det på någon av de andra enheterna. 

Det som utmärker Fortnite från många andra spel är att det är helt gratis att spela och de enda köpen du gör är skins, det vill säga hur din utrustning kan se ut. Att spelet är gratis är även anledningen till varför det har blivit så pass populärt, särskilt när det gäller yngre spelare. 

Skolungdomar har begränsat med pengar att köpa spel med och då passar gratisspel alldeles utmärkt. Fortnite är dessutom väldigt färggrant och snyggt, vilket tilltalar en yngre publik. Trots detta är några av de bästa spelarna vuxna människor som lever på att streama sina spelstunder via populära plattformar som till exempel Twitch och YouTube. 

Hur laddar du ner spelet och vad kostar det? 

Fortnite kan laddas ner via Xbox Marketplace, Playstation Store eller via deras hemsida med en dator. Om du har en iPhone sker det via App Store och när spelet släpps till Android helt och hållet sker det via Play Store. Det är enkelt att ladda ned spelet och sedan är det bara att sätta igång. 

Fortnite utmärker sig med att vara gratis men spelutvecklaren Epic Games har valt att tjäna sina pengar på andra sätt. Spelet kostar ingenting men om du vill se ut lite annorlunda i spelet måste du använda så kallade mikrotransaktioner. Dessa ser till att du kan köpa ett annat utseende eller att dina vapen ser annorlunda ut. 

Epic Games har tjänat mer än 9 miljarder kronor på mikrotransaktioner i spelet sedan det lanserades och som du säkert förstår är detta en otrolig summa pengar på ett spel som är gratis att ladda ner. En spelare som spelar spelet spenderar i snitt 520 kronor på köp inom spelet, vilket blir till en hel del pengar. 

Vilka slags mikrotransaktioner finns i spelet? 

När du spelar Fortnite vill du se unik ut och detta kan du åstadkomma tack vare olika danser, skins och visuella effekter på din karaktär. Innehållet är enbart kosmetiskt och du får inga bättre förmågor eller fördelar mot andra spelare. Trots detta väljer många spelare att lägga pengar på att se annorlunda ut. 

Det går att dra paraleller till samhället i stort när det kommer till mikrotransaktionerna då vi även i arbetslivet och under skolgången vill se unika ut jämfört med andra. Detta, samt att spelet innehåller mindre våld än andra liknande spel, bidrar till att många ungdomar väljer spelet. Även föräldrarna kan påverka när det gäller denna punkt. 

Hur blir du duktig i spelet? 

Fortnite är ett roligt spel och det ser ut att vara enkelt att spela. Det kräver dock mycket för att bli professionell spelare och det finns många som försöker bli så bra som möjligt genom att spendera timmar i spelet. För att bli bäst måste du öva hela tiden och de allra bästa spelarna finns på Twitch. 

Via Twitch kan du följa de stora stjärnorna och se hur de spelar. Detta kan du använda till din fördel när du sedan försöker förbättra dina kunskaper inom spelet. Några kända spelare i Fortnite heter exempelvis Myth, Ninja och Cloak. Många av dem spelar professionellt och tjänar mycket pengar på sin verksamhet. 

Fortnite finns även som eSport och du kan följa de stora matcherna live via tjänster som Twitch och YouTube. Där kan även publiken engagera sig i en live chatt och kommentera matcherna. Genom att följa de bästa spelarna kan du lära dig flera olika knep i spelet som kan komma väl till hands när du spelar själv. 

Taktiker 

Som med många andra spel finns det flera olika taktiker i Fortnite. Dessa kan du söka fram via YouTube eller olika bloggar på nätet. För att bli bra i Fortnite behöver du bemästra alla de olika vapnen som finns i spelet, samt veta var dina motspelare kan tänkas gömma sig. 

Du måste även tänka taktiskt och det kan du börja med redan när du befinner dig i bussen i spelets början. Tänk ut vart du ska bege dig direkt när du landar och försök att alltid landa på toppen av en byggnad. Då kan du snabbt ta dig igenom byggnaden och i bästa fall stöta på loot. 

Loot är en slags belöning i form av utrustning eller vapen som du kan använda för att bli starkare under spelomgången. Du kanske hittar ett kraftfullt vapen eller utrustning som gör att du tar mindre skada. Om du landar bredvid någon annan är tipset att springa så fort som möjligt för att hitta ett vapen. 

Eldstrider 

Fortnite går ut på att försöka bekämpa de andra spelarna så att du kan bli ensam vinnare och detta görs ofta genom eldstrider. För att höra alla skott på bästa sätt bör du använda hörlurar. Du bör även välja dina strider väl. Passa på när andra inte ser dig, eller när du har ett bra skjutläge. 

Du kan också lära dig att bygga i spelet, vilken är något som gör Fortnite unikt. Du kan bygga skydd eller använda byggnader för att överlista dina motståndare. Tänk på att du kan spela spelet på hobbybasis och du alltså behöver inte sikta på att bli bäst. Fortnite passar utmärkt även som tidsfördriv. 

Sammanfattning 

Fortnite är ett spel som är helt gratis att ladda ner och spelutvecklaren Epic Games tjänar sina pengar på mikrotransaktioner inom spelet istället. Du kan exempelvis rusta upp din karaktär med ett unikt utseende men tänk på att alla dessa saker endast är kosmetiska. Om du vill bli bra inom spelet måste du öva mycket. Lycka till!