Att spara pengar eller investera dem är viktigt om du vill ha en långsiktig plan för din ekonomi och i bästa fall bli ekonomiskt oberoende. Om du har lyckats spara ihop tillräckligt med kapital kan du investera dem i aktier, och med säkra och trygga aktieköp kan du leva på utdelningen resten av ditt liv. Andra sätt att investera kan exempelvis vara köp av bostadsrätt, långsiktigt sparande med räntekonto, eller investeringar i stora och välkända bolag. Att spara pengar är alltid en investering för framtiden och du kan spara inför pensionen eller för att trygga dina barns framtid, bara som några exempel. 

När det gäller att investera tar du dock alltid en risk och det finns inga helt säkra investeringar. Du kan däremot välja att spara långsiktigt och endast satsa på välkända och stora företag, eller köpa en bostadsrätt i ett område som har stadigt stigande priser gällande bostadsköp. Mycket gällande investeringar och sparande handlar om att använda pengar på rätt sätt och genom att bli mer ekonomisk kan du lägga undan pengar för dagar då du behöver dem. Det är alltid bra att ha sparkapital tillgängligt vid oförutsedda händelser och då är du även beredd på det mesta. Läs vidare för att djupdyka inom området. 

Långsiktigt sparande 

När du sparar långsiktigt kan du hitta banker som erbjuder lite högre räntor, men pengarna är låsta och det kostar att ta ut dem i förtid. Denna metod kan passa väldigt väl för dig som lägger undan pengar varje månad, exempelvis från lönekontot. Ju mer du kan lägga undan, desto bättre. Med tanke på att dina pengar växer procentuellt är det värt att sträva efter så mycket sparkapital som möjligt och du kan även göra tillskott till sparkontot då och då. Detta kan du exempelvis göra vid försäljning av varor eller en bil och då passar pengarna perfekt för att läggas på sparkontot. 

När du sparar långsiktigt tänker du även på hur ditt liv kommer att se ut längre fram och många människor har ett kortsiktigt sätt att se på sin vardag. En dag kanske du inte kan jobba längre och då kommer du tacka dig själv för att du lade undan pengar. Dessa pengar kan du sedan använda dig av för att förbättra din ekonomi, exempelvis om pensionen inte räcker till. Du kan även spara för dina barns skull och dessa pengar kan användas för körkortskostnader eller varför inte till första bilen. Det finns väldigt många skäl att spara, och inga av dem är dåliga. 

Investera i aktier 

Aktier är ett bra sätt att investera pengar eftersom du kan få utdelning och om du spelar dina kort rätt kan du leva på utdelningen. Detta beror givetvis på hur mycket pengar du har att röra dig med, men även aktier ger dig möjlighet till långsiktigt sparande. Om du investerar i stabila aktier behöver du inte heller oroa dig för att du ska förlora pengar och de stora och stabila företagen går sällan med förlust. Men som med allt annat finns det givetvis risker även med denna metod, och särskilt när det gäller så kallad daytrading. Då köper och säljer du aktier dagligen. 

Det bästa sättet att investera i aktier är att tänka långsiktigt och endast satsa på stora och välkända bolag. Då tar du en mindre risk och du kan njuta av utdelningar och det är ett sätt för företag att ersätta de som satsar på dem. Du hittar även flera olika bloggar om hur du kan leva på utdelningarna och framförallt i lite billigare länder. Det passar perfekt för dig som inte vill slita hela livet ut och då har du även investerat i din hälsa samtidigt. ISK-konton är dessutom schablonbeskattade och om du får utdelning via dem behöver du inte skatta för pengarna. 

Investera i bostadsrätt 

Om du vill investera pengar i en relativt säker marknad bör du investera i en bostadsrätt. De sjunker sällan i värde och framförallt inte i större städer. Det finns dock risker med detta precis som med alla investeringar, men överlag har priserna enbart gått upp. Det finns spekulationer om en bostadsbubbla, men än så länge är det relativt riskfritt att köpa, rusta upp och sedan sälja en bostad för att generera vinst. Du behöver alltså inte ens bo särskilt länge i bostaden för att sälja den vidare med vinst. Du kan även välja att vänta på att priserna går upp ytterligare, men detta innebär större risker. 

Om du väljer att rusta upp en äldre bostadsrätt kan du öka värdet med flera hundra tusen kronor och du behöver inte lägga särskilt mycket pengar för att genomföra arbetet. Du kan även anlita en firma för att hjälpa till, men enklare sysslor så som målning och tapetsering kan du sköta helt själv. På så sätt sparar du mycket pengar i arbetskostnader och när du sedan säljer lägenheten får du mellanskillnaden i vinst. Många svenskar gör på detta sätt för att byta upp sig till ännu bättre bostäder, eller för att få tillgång till pengar som de sedan kan investera vidare. 

Fördelar med investeringar 

Den största fördelen med en investering är att ju mer pengar du investerar, desto mer får du tillbaka. Om du sparar mycket pengar på ett räntekonto växer de mer än mindre summor och om du investerar i aktier blir dina utdelningar större ju mer pengar som du har satsat. Du kan även använda dina sparpengar för att investera i aktier och på så sätt bygger du en aktieportfölj som du kan leva av vid äldre dagar. I bästa fall kan du gå i pension mycket tidigare än vanligt. En ytterligare fördel är att du kan bli ekonomiskt oberoende, och det är målet för många svenskar idag. 

Sammanfattning 

Att investera är alltid smart, men det är riskfyllt. Du bör alltså tänka på riskerna varje gång du gör en investering och även om det finns många relativt säkra investeringar är den säkraste av dem att spara långsiktigt. Då växer pengarna kontinuerligt och du behöver inte göra mer än att sätta in mer pengar på sparkontot då och då. Ju mer pengar du har, desto mer ökar de årligen på grund av sparkontots ränta. Att investera är smart både för dig som tänker på framtiden och eventuell pension, och för dig som vill bli ekonomiskt oberoende. Det kan även vara ett sätt att trygga dina barns framtid. Lycka till!