Att arbeta som professionell modell är inte enkelt och det är en konkurrenskraftig bransch. Som modell har du bara en viss livslängd och det gäller att investera dina pengar väl om du väljer yrket. Det kan vara svårt att få till bra jobbtillfällen och människor med onda avsikter lockar ofta unga killar och tjejer med naiva drömmar till modelljobb. Det resulterar ofta i brustna drömmar och dåligt betalda arbeten och i värsta fall kan personerna bli utnyttjade. Med detta sagt vill väldigt många bli modeller idag och det finns många sätt att gå tillväga. I denna artikel kommer vi gå igenom dem, så läs vidare. 

En av de viktigaste punkterna när det gäller modelljobb är att alltid tro på sig själv och ha med sig detta i alla områden av arbetet. Det finns flera agenturer som kan neka dig men tillslut hittar du en som passar. Ge aldrig upp och behåll tron på dig själv för att lyckas. Det är a och o i en modellbranschen. Det finns även olika typer av modeller. Du kan arbeta som fashionmodell, reklammodeller, skönhetsmodell eller fotomodell. Du hittar även kategorier för plus size-modeller samt gravida. Även äldre modeller finns, även om det inte är lika populärt som med yngre. 

Mål och vision 

För att arbeta som modell måste du ha realistiska mål. Du bör sätta både långsiktiga och kortsiktiga mål. Vilka slags arbeten skulle du kunna jobba med och vilken slags modell kan du ha möjlighet till att bli? Detta är frågor du måste ställa dig själv. Be även om hjälp från kunniga personer inom branschen. Självrannsakan är en viktig del av yrket och du måste vara ärlig mot dig själv. Vilka egenskaper är dina bästa? Lyft fram dem och använd dina styrkor till din fördel. Du måste även vara driven och ta tag i kontakterna med agenturer helt på egen hand. 

Ingen kommer att jobba åt dig och att arbeta som modell är tidskrävande. Det kräver även att du är aktiv och letar efter en modellagentur som kan erbjuda dig jobb. Eftersom många uppdrag kan ta slut efter några dagar behöver du leta efter nya jobb hela tiden. I alla fall tills du etablerar en stabil kontakt med en agentur som kan ge dig löpande arbetstillfällen. Du behöver även ha bilder på dig själv som du kan lämna till agenturerna och de behöver inte vara professionella. En professionell agentur kan snabbt avgöra om du har det de letar efter. 

Vilka slags bilder behövs och hur kontaktar man agenturer? 

Om du vill presentera dig själv på bästa sätt behövs bilder av ansiktet och det bör vara en där du ser allvarlig eller neutral ut. Ta även en bild med ett leende, samt bilder med håret uppsatt och med håret nere. Ta halvkroppsbilder samt helkroppsbilder för att få en komplett samling och använd dessa som din portfolio när du söker efter arbetstillfällen. Det är även bra att ta en bild i underkläder, eller bikini, om du är tjej. Detta för att arbetsgivaren ska kunna få en helhetsbild av hur du ser ut. Sedan är det dags att ta kontakt med agenturerna. 

För att kontakta en agentur kan du söka upp dem via nätet. Om du bor i en större stad finns det garanterat några att välja mellan. Se efter vilka slags modeller de använder och hur bilderna är tagna. På så sätt kan du enkelt identifiera om det är en professionell byrå eller någon som sysslar med modellfoton som en hobby. Det finns även många oseriösa agenturer, vilka du bör undvika i allra högsta grad. Många agenturer har även något som kallas för “walk in”. Där kan du presentera dig för dem genom att komma på ett kort besök. 

Ge aldrig upp 

När du söker jobb som modell kan det hända att du blir frustrerad när du får ett nej men det du måste komma ihåg är att du aldrig får ge upp i en konkurrenskraftig bransch. Det gäller att kämpa sig fram och många av de mest välkända modellerna har blivit nobbade flera gånger. Skillnaden är att de aldrig gav upp, vilket ledde till att någon tillslut såg deras potential. Att jobba som modell handlar mycket om att ha en bra attityd och presentera sig väl för eventuella arbetsgivare. Detta lämnar ett långvarigt intryck och det är de första intrycken som spelar störst roll inom branschen. 

Agenturerna är även måna om sina uppdragsgivare och de vill absolut inte ha en modell med dålig attityd. Att ta bilder är tidskrävande och kan vara jobbigt eftersom du ofta befinner dig i ställningar som du inte är van vid eller i miljöer som inte är bekväma. Det gäller att ha is i magen och le så mycket som möjligt, även om det kan kännas jobbigt. På detta sätt ger du ett mer seriöst intryck och du blir mycket enklare att jobba med. Det kan även resultera i fler uppdrag när fotograferna och uppdragsgivarna tycker om dig. Tänk därför alltid på din attityd. 

Jobba hårt 

Inget kommer gratis, särskilt inte när det gäller modelljobb. Du måste jobba långa dagar, särskilt i början när du ska presentera dig själv för eventuella arbetsgivare. Ditt utseende är inte det enda som spelar roll, din attityd och din personlighet spelar också stor roll. Du måste vara ansvarsfull och dedikerad och det finns inte tid för konstanta fester om du vill komma någonvart i din karriär. Detta är något som du måste vara införstådd i när det gäller yrket. I slutändan kommer du tacka dig själv för att du jobbade hårt för att komma framåt i karriären. 

Sammanfattning 

Att bli modell kan vara otroligt svårt, särskilt med tanke på hur konkurrenskraftig branschen är. Det betyder dock inte att det är omöjligt. Med rätt attityd och arbetsvilja kan du komma väldigt långt. Genom att inte ge upp och jobba hårt för din sak kan du lyckas knyta viktiga kontakter med eventuella arbetsgivare. Ibland finns även möjlighet att presentera dig själv via så kallade “walk ins”. Du kan även flytta till en annan ort eller en större stad för att få till fler möjligheter. Många svenskar väljer till och med att flytta utomlands. Lycka till med din karriär!