Har du sällat dig till skaran av Mac-användare? Då är du inte ensam. Numera är Mac-datorer vanliga, vilket de inte alltid har varit. Det är dock många som än idag är förstagångsanvändare av en Mac-dator. Apple som tillverkar Mac har satsat på att skapa ett operativsystem som är helt olikt den andra datorjätten, Microsoft, och deras operativsystem Windows. 

Har du hittills använt Windows kan det vara lite av en gåta hur en Mac fungerar. Med tiden kommer du självklart att lära dig Apples finesser, men tills dess kan det vara ganska frustrerande. En viktig sak att kunna är hur man installerar och avinstallerar program, och det senare kommer jag att förklara i den här guiden. 

Finder, papperskorgen och Launchpad 

Det första du ser när du startar upp din Mac-dator är den förinstallerade programvaran Finder. Finder har Apple skapat för att du lätt ska kunna hitta och organisera bland dina filer och mappar på datorn. Finder består av menyraden högst upp på din skärm, samt raden som kallas för en docka, som är längst ned på din skärm. 

Papperskorgen ligger inte synlig på skrivbordet som den gör i Windows, utan den hittar du längst ner på din skärm på dockan. Ser du ingenting längst ner på din skärm? Dra muspekaren över området nederst på skärmen så framträder dockan, alltså en rad med bland annat papperskorgen, Finder-symbolen, kalendern, mappar med mera. 

Det finns också ett program i varje Mac-dator som kallas för Launchpad. Detta program är ett av alternativen du kan använda när du vill avinstallera en app på din Mac. Det finns dock ett ännu enklare sätt att avinstallera program på, och det finns även fler alternativ att ta till. Läs vidare så får du veta mer! 

Hur du avinstallerar program på en Mac 

Det enklaste och snabbaste sättet att avinstallera en app eller ett program på en Mac är genom att helt enkelt använda papperskorgen! Du letar helt enkelt upp det program du vill ta bort, klickar på det och drar det sedan till dockan med papperskorgen. Vips, så är programmet avinstallerat! Det kan inte bli enklare, eller hur? 

Som tidigare nämnt kan du också använda Launchpad för avinstallationer. För att öppna Launchpad klickar du på F4 på tangentbordet. När du har hittat programmet som du vill avinstallera klickar du på det samtidigt som du håller in Alt/Option-knappen på tangentbordet. Sedan väljer du helt enkelt radera och appen/programmet avinstalleras från din dator. 

Ibland finns det krångliga appar/program som vägrar bli helt och hållet avinstallerade från din Mac. Detta kan ske med en del tredjepartsprogram, program som är skapade för Windows eller med vissa Adobe-program. Om detta skulle uppstå finns det dock självklart lösningar för att avinstallera även dessa program. Processen är dock lite mer tidskrävande. 

Avinstallera program som inte lyckats bli avinstallerade med tidigare metoder 

Att ett program inte blir avinstallerat är ganska ovanligt men det kan hända. Därför är det bra att veta att det går att lösa med enkla metoder. Det som krävs är dock att du har tålamod och tänker efter vad du gör, eftersom vissa steg kräver att du går in och raderar det aktuella programmets filer. 

Ett av de enklaste sätten kan dock vara att använda appen Find Any File (FAF) som finns att ladda ner i App Store. Med denna app skriver du sedan in namnet på programmet som du vill avinstallera och den letar upp alla filer som programmet använder. Alla dessa filer ska du sedan radera för att bli kvitt programmet. 

Fler sätt att avinstallera envisa program 

Det finns flera tredjepartsprogram som kan hjälpa dig att avinstallera envisa program som vägrar att försvinna. Förutom Find Any File finns superenkla och gratis appar som AppCleaner och AppZapper. När du har installerat dessa program agerar du som om dessa vore papperskorgen. Dra helt enkelt önskat program till AppCleaner eller AppZapper och de raderar ditt program. 

Ett annat sätt att avinstallera och radera envisa program är genom att öppna Finder, för att sedan öppna programmappen. Programmappen hittar du till vänster i Finder. Leta upp programmet som du vill ta bort och högerklicka på programmets namn samt välj “flytta till papperskorgen”. Då flyttas programmet till papperskorgen. Sedan går du vidare med steget nedan. 

Du kommer behöva hitta din biblioteksmapp på din Mac. Denna är oftast dold om du har en senare version av operativsystemet. Du hittar mappen genom att öppna upp Finder och välja “Gå” och sedan klicka på bibliotek. Du behöver sedan hitta programmet som trilskas med dig och radera dess mapp från biblioteksmappen. 

Är programmen verkligen avinstallerade? 

Nu kanske du funderar på om programmet eller programmen som du har försökt att avinstallera verkligen har blivit avinstallerade. Detta kanske är något du särskilt undrar över om du har haft svårt att få bort ett program. Du kanske även undrar om programmet är borta trots att avinstallationen verkade gå som på räls. 

Detta kan du kontrollera på samma sätt som du avinstallerade program som var krångliga. Först och främst kan du göra en enkel sökning efter programmet genom att använda dig av sökfunktionen. Denna funktion hittar du högst upp på din skärm och den består av ett förstoringsglas. Kolla sedan i biblioteks- och programmappen efter programmet. 

Du kan som sagt kolla efter programmens mappar, precis som du gjorde när du skulle leta upp mapparna och radera dem. Hittar du inte programmet med hjälp av några av de steg som nämns ovan kan du vara rätt säker på att programmet är fullständigt avinstallerat, även om avinstallationen krånglade något i början! 

Fungerar avinstallationen på samma sätt på andra Apple-produkter? 

Du kanske redan använder andra Apple-produkter, eller planerar att införskaffa en sådan produkt. Hur som helst kan det vara bra att veta att Apples mobiltelefoner, iPhones och iPads fungerar ungefär på ungefär samma sätt som Mac-datorerna. Detta eftersom de är uppbyggda efter samma princip. Att avinstallera något på dessa enheter går väldigt snabbt. 

Avinstallationen är dock lite annorlunda men mycket enklare. För att avinstallera någon app på en Apple iPad eller en iPhone håller du helt enkelt fingret på den valda appen en liten stund. Då markeras appen och alla appar börjar vibrera. Ett X dyker nu upp på dina appar. Tryck på X:et och appen avinstalleras direkt! 

Upplev en ny värld med Apple och Mac 

Sådär! Nu har du gått igenom alla de steg som krävs för att avinstallera en app, eller ett program, från en Mac-dator eller någon annan av Apples produkter. Som du märker är detta en mycket snabbare och enklare process än avinstallationsprocessen hos exempelvis Windows. Nu kan du njuta av din Apple-produkt och enkelt ta bort program!